sábado, 7 de marzo de 2015

El lingot d'or

L’altre dia vam estar fent problemes i el del lingot d’or ens va agradar així que os el em volgut presentar. Proveu haver si teniu sort i trobeu la solució llegint l’anunciat, sense llegir la solució.

El lingot d’or: Un peregrí camina per la Ruta de Santiago sense més pertinences que un lingot d’or. Un bon dia arriba a un hostal buscant allotjament amb la intenció de descansar durant una setmana. El caminant li diu a l’hostalera que, no té diners per pagar, li proposa donar-li la setena part del seu lingot al acabar cada dia. D’aquesta manera, cada dia haurà pagat el temps que porti allotjat a l’hostal i, al final dels set dies, l’hostalera tindrà el lingot sencer. L’hostalera accepta el tracte i, al acabar el primer dia, el peregrí serra la part corresponent (1/7) del lingot. Però, l’hostalera observa que es desprèn molt polvet d’or que es malgastava al serrar el lingot i que es malgastaria molt or si cada dia serrés el tros corresponent. Durant varies hores, l’hostalera pensa com fer per no malgastar tant or, i al final compren que amb un sol tall més al lingot, el peregrí ja podrà pagar-li cada dia de la forma acordada. Com es possible això? Com hauria de serrar el lingot al acabar el segon dia?

Per si no ho heu entès; ens demana la forma amb la que fent un sol tall més al lingot, el caminant pugui donar-li el tros/sos de lingot corresponent als dies que porta hostejat. És a dir:el primer dia 1/7; el segon dia 2/7; el tercer dia 3/7 i així fins arribar al setè dia on l’hostalera ja tindrà tot el lingot (7/7). Ja sabeu com fer-ho?

La solució és la següent:

Tenim dos trossos:
                           


                          1/7                                             6/7

Amb un sol tall al tros més gran (6/7) podem obtenir dos trossos; un de 2/7i l’altre de 4/7.






Fet el tall tenim aquests tres trossos:

Ara ja podrem pagar a l’hostalera com li havíem dit, i només fent dos talls!
Així és com li pagaríem:
El primer dia li donaríem el 1/7.
El segon dia li donaríem el 2/7.
El tercer dia, e l1/7 i el 2/7.
El quart dia,el 4/7.
El cinquè dia, el 4/7 i el 1/7.
El sisè dia, el 4/7 i el 2/7.

I finalment, l’últim dia, el setè, li donaríem tots els trossos de lingot (el 1/7, el 2/7 i el 4/7).

No hay comentarios:

Publicar un comentario